Rapita (Brassica napus oleifera si Brassica rapa oleifera), este o planta din familia cruciferelor Brassicaceae cu florile galbene si cu tulpina subtire, lunga si ramificata.

Rapita se cultiva in majoritatea cazurilor pentru a obtine renumitul ulei de rapita, care este utilizat pe scara larga pentru gatit, coacere si prelucrarea alimentelor. Veti descoperi mai multe informatii despre beneficiile uleiului de rapita in randurile care urmeaza.

Nutritie

Uleiul de rapita este uleiul pur, deci nu contine proteine ​​sau carbohidrati. Cu toate acestea, este o sursa buna de grasimi sanatoase si vitamine solubile in grasimi. O lingura (15 ml) de ulei de rapita va ofera:

 • Calorii: 124.
 • Grasimi totale: 14 grame.
 • Grasime saturata: 1 gram.
 • Grasime monoinsaturata: 9 grame.
 • Grasime polinesaturata: 4 grame.
 • Vitamina E: 16% din valoarea zilnica (DV).
 • Vitamina K: 8% din DV.

Desi exista unele controverse cu privire la uleiul de rapita, utilizarea acestuia este asociata cu numeroase beneficii.

 1. Este abundent cu acizi grasi esentiali

Un fapt demn de remarcat despre uleiul de rapita este acela ca este incarcat cu uleiuri omega, care sunt obisnuite din peste si produse din peste. A fost bine mediatizat faptul ca acidul gras omega-3 este printre cei mai buni nutrienti care pot avea beneficii pentru sanatatea creierului.

Face acest lucru prin imbunatatirea permeabilitatii celulelor creierului, promovand comunicarea acestora. Omega 3 este de asemenea un puternic antioxidant si este excelent si pentru sanatatea articulatiilor.

Acidul gras esential include de asemenea, omega-6 de care beneficiaza sistemul respirator, sistemul circulator si creierul. Studiile recomanda sa luam omega-6 si omega-3 la un raport 2: 1. A fi abundent in ambele, este un mare motiv pentru care ar trebui sa folosim ulei de rapita.

 1. Este abundent in vitamina E

Vitamina E este prezenta intr-o varietate de alimente, precum arahide, kale, spanac, migdale, avocado cu cartofi dulci, pentru a numi doar cateva surse. De mentionat totusi, este faptul ca uleiurile vegetale sunt printre cele mai abundente surse ale acestui nutrient super-oxidant. Uleiul de rapita este incarcat cu vitamina E, care este bun pentru ochi, piele, par, precum si pentru sistemul imunitar.

 1. Este scazut in grasimi saturate

O singura lingura de ulei de masline are aproximativ 1,6 g de grasimi saturate. Comparati aceasta cifra cu uleiul de rapita care are mai putine astfel de grasimi, doar 1 g. Desi destul de popular in aceste zile datorita multa publicitate, uleiul de nuca de cocos contine un enorm 12g de grasimi saturate intr-o singura lingura.

Asadar, pentru a reitera un fapt mentionat anterior, uleiul de rapita are cu usurinta cele mai putin masurate niveluri de grasimi saturate, comparativ cu orice alt ulei. Acest lucru o califica drept o alegere favorabila inimii, uleiul de rapita. Acesta are de asemenea, cantitati bogate de grasimi polinesaturate, o grasime care a fost observata la niveluri mai scazute de colesterol LDL (colesterol rau).

 1. Uleiul de rapita este incarcat cu fitosteroli

Daca mancam alimente care sunt incarcate cu fitosteroli, pastram activitatea pozitiva a celulelor noastre, ajutand astfel sistemele noastre imunitare sa functioneze la capacitate optima.

 1. Este ideal pentru o dieta fara gluten, vegetariana

In conformitate cu dieta fara nutrienti care a devenit comuna in zilele noastre, mai multe persoane au trecut la tot felul de diete. Uleiul de rapita se intampla sa fie fara gluten, vegetarian, ceea ce il face un ulei de gatit versatil si o optiune de grasime monosaturata sanatoasa.

 1. Nu devine toxic la temperaturi ridicate, spre deosebire de uleiul de masline.

Uleiul de rapita este intotdeauna comparat cu uleiul de masline, si in timp ce ambele pot avea beneficii pentru sanatate pe cont propriu, uleiul de rapita este mai bun pentru gatit datorita faptului ca poate rezista la temperaturi mai ridicate fara a deveni toxic, spre deosebire de uleiul de masline.

 1. Usor disponibil in majoritatea supermarketurilor.

Un lucru imbucurator este faptul ca in prezent uleiul de rapita este disponibil acum in multe supermarketuri. Nu este nevoie sa mergeti la magazine alimentare specializate doar pentru a gasi acest produs. Vine in doua soiuri si ambele sunt considerate nu doar sigure, ci si eficiente pentru indatoririle de gatit de zi cu zi.

Uleiul de rapita vine asadar cu o multime de avantaje dupa cum se poate vedea din randurile anterioare, dar stiti oare cat de greu le este producatorilor sa obtina acest ulei? Acestia trebuie sa se asigure ca folosesc cele mai eficiente fungicide pentru rapita, pentru a-si proteja culturile.

Exista daunatori ai culturilor de rapita precum Sclerotinia Sclerotiorum si Alternaria Brassicae, care sunt considerate a fi printre cele mai periculoase boli care pot afecta rapita de toamna. Acestea se pot instala insa si primavara, si pot provoca pagube serioase.

Din fericire pentru producatori insa, exista diferite fungicide pentru rapita deosebit de eficiente, pe care le pot alege de la Esenzi, si care le pot proteja culturile. Datorita acestor funcigide pentru rapita de la Esenzi, rapita este protejata, iar din ea se obtine uleiul atat de vestit si care are atatea beneficii.