Invelisurile solvabile, inclusiv acoperirile cu solide mici, medii si ridicate, emailurile, lacurile si acoperirile cu doua componente, sunt de incredere pentru ca formeaza finisaje dure, durabile. Aceste acoperiri sunt adesea aplicate cu spray de aer sau tehnologie fara aer asistata.

Pulverizarea electrostatica utilizeaza un flux de lichid de presiune joasa, care este amestecat cu aer comprimat prin capacul de aer pentru a atomiza materialul intr-o maniera controlata. Este utilizat pentru aplicarea lichidelor cu vascozitate mica sau medie pentru produsele care necesita un finisaj de inalta calitate, clasa A sau decorativ.

Daca ai nevoie de vopsire electrostatica iti recomandam sa apelezi la vopsitorie electrostatica Bucuresti.

Pulverizarea electrostatica fara aer, asistata, foloseste o alimentare cu lichid de inalta presiune pentru atomizare si aer comprimat  pentru controlul procesului de vopsire. Pulverizarea electrostatica fara aer, asistata, rezolva multe probleme care apar cu utilizarea de acoperiri cu vascozitate ridicata si solide ridicate, precum si alte probleme asociate incalzirii si folosirea unor presiuni mai mari de fluid pentru a ajuta la atomizarea materialelor mai vascoase.

Aplicatoarele electrostatice incarca particule de material cu energie pe masura ce trec prin instalatie sau utilizeaza un electrod pentru a obtine o eficienta mai mare de transfer. Ele se bazeaza pe atractia de sarcini electrice opuse.

Materialul este incarcat electrostatic pe masura ce trece printr-un camp electrostatic produs intre electrodul din fata pistolului si un obiect impamantat.

Particulele incarcate ale materialului sunt atrase de obiectul impamantat (neutru) si formeaza o acoperire uniforma.

Materialul incarcat apoi se infasoara in jurul obiectului, crescand spatiul de suprafata care este acoperit.

Datorita acestui efect de infasurare, aplicatoarele electrostatice sunt adecvate in special pentru acoperirea produselor tubulare.

Multi parametri determina eficienta cu care materialul se poate plia pe suprafata. Acestea includ:

  • Polaritatea acoperirii
  • Potentialul de tensiune al pistolului de pulverizare
  • Viteza aerului in cabina de pulverizare
  • Eficienta terenului

Pentru a determina acoperirea corecta, trebuie sa luati in considerare rezistivitatea acestuia. Materialele, solventii si reductoarele utilizate la fabricarea vopselelor determina rezistivitatea acoperirii.

Aceasta poate fi masurata cu o sonda de masurare care masoara megohmi pe centimetru de rezistenta. Cele mai bune rezultate electrostatice se obtin atunci cand rezistivitatea acoperirii este cuprinsa intre 25 si 50 megohmi pe centimetru.

Obtinerea vopselei gata incarcate de la producator pentru utilizare electrostatica este de obicei cea mai buna solutie.

In timp ce sistemele de acoperire pe baza de solventi raman in continuare repere pentru performantele generale, aplicarea si caracteristicile aspectului, materialele pe baza de apa cresc in popularitate din cauza reglementarilor mai stricte privind calitatea. Contin si emit mai putin solvent organic in atmosfera, oferind in acelasi timp anumite beneficii de rafinare si oferind o toxicitate mai mica.

Materialele din apa au rezistivitate scazuta, prin urmare, necesita o manipulare diferita atunci cand pulverizezi cu pistoale electrostatice. In mod traditional, pulverizarea materialelor pe baza de apa cu aplicatoare de pulverizare manuala a aerului necesita fie pistoale de pulverizare conventionale de aer, fie un sistem de izolare.