Sinonim cu modernitatea, cea mai vizibila aplicatie a casei inteligente este centralizarea iluminatului. Comanda automata a lampilor este tentanta: are multe avantaje, precum si unele dezavantaje. Hai sa facem inventarul acestora!

Managementul iluminatului conectat

Sistemul Smart Home Salus Controls iti va aduce un confort suplimentar: de exemplu, poti programa aprinderea si stingerea luminilor in functie de prezenta si absenta ta, prin detectarea automata a prezentei. Un instrument foarte practic pentru persoanele care au dificultati de deplasare din cauza unui handicap sau a varstei inaintate si care au nevoie de iluminare reactiva pentru a preveni caderile.

In plus, vei avea posibilitatea de a crea diferite atmosfere in functie de dorintele tale. Drept urmare, poti creste sau micsora luminozitatea intr-o camera dupa cum doresti, in functie de nevoile tale.

Acest lucru iti va oferi o siguranta suplimentara: atunci cand esti absent, poti, daca doresti, sa simulezi o prezenta prin programarea aprinderii luminilor tale la ore alese anterior.

Centralizarea luminii iti va permite in sfarsit sa economisesti energie: nu mai trebuie sa verifici daca toate punctele de lumina au fost oprite, deoarece sunt gestionate inteligent. Prin cuplarea sistemului la un detector de lumina naturala pentru a ilumina toaletele, incaperile adiacente, intrarile interioare si exterioare, vei evita folosirea becurilor atunci cand nu este necesar. Lampile sunt mai bine gestionate si consumul de energie este redus.

Daca avantajele iluminatului centralizat nu lipsesc, trebuie totusi luate in considerare anumite limite:

Pentru a avea acasa un sistem Smart Home Salus Controls, va trebui sa ai o conexiune la internet. Intr-adevar, este necesar sa instalezi o unitate de control care trebuie conectata in mod constant. In caz de indisponibilitate a internetului, acesta nu va putea functiona.

Investitia initiala ramane destul de substantiala. Costurile pot varia foarte mult in functie de echipamentul ales, dar raman semnificative.

Cum functioneazã?

Pentru a controla toate punctele de lumina din casa ta, trebuie sa le conectezi pe toate impreuna si la o cutie de control (de cele mai multe ori o telecomanda) care iti permite sa o controlezi. Concret, aceasta se invarte in jurul a trei elemente:

  • Transmitatorul: este cel care va da comanda.
  • Destinatarul: este cel care va executa acest ordin. Acest echipament poate fi instalat fie in cadrul tabloului electric in sine, fie la nivelul intrerupatorului, fie direct la nivelul sursei de lumina.
  • Sursa de lumina: cine va interpreta comanda. Retine ca, daca doresti sa instalezi un dimmer, va trebui sa alegi surse de lumina potrivite.

Desi iluminatul centralizat este controlat cel mai adesea cu ajutorul unei telecomenzi, exista si sisteme care ofera control de la distanta prin intermediul smartphone-ului sau tabletei, folosind becuri inteligente conectate prin Wi-Fi sau prin prize. Vei putea controla luminile de oriunde doresti, fie la locul de munca, fie la destinatia de vacanta!

Cat costa?

Costul instalarii va depinde de suprafata casei tale si de numarul de puncte de lumina pe care doresti sa le conectezi. Cu toate acestea, nu este cel mai scump. Pe langa confortul de utilizare si avantajele din punct de vedere al accesibilitatii, rentabilitatea investitiei operatiunii este interesanta pe termen lung.