In mod normal, auzim de virusi, bacterii, ciuperci, dar stim sa le distingem? Cele mai multe microorganisme, dupa cum sugereaza si numele lor, nu sunt vizibile cu ochiul liber si pot provoca boli infectioase pentru oameni.

Nu toate microorganismele sunt daunatoare pentru noi, de fapt, unele dintre ele sunt benefice, precum cele care alcatuiesc microbiota noastra intestinala, care este ca un scut protector pentru organismul nostru. Chiar si asa, in cadrul diferitelor grupuri gasim multi agenti patogeni umani, iar cea mai buna modalitate de a evita contagiunea este cunoasterea acestora si cum sa-i combatem.

Diferentele dintre dezinfectie sI sterilizare

Cand vorbim despre igiena si curatenie, este obisnuit sa auzim conceptele de dezinfectie si sterilizare cu atat mai mult ca urmare a pandemiei aparute in 2020. Dar suntem clari ce inseamna fiecare? Stim sa le diferentiem?

Dezinfectare: inseamna reducerea numarului de microorganisme patogene de pe o suprafata sau obiect. Dezinfectia este un termen care se foloseste pentru a spune ca ceva este capabil sa elimine toate microorganismele care ne-ar putea provoca o boala sau ne-ar putea pune sanatatea in pericol, adica agentii patogeni primari; dar nu sunt capabili sa combata formele de rezistenta, cum ar fi sporii bacterieni, acest lucru se realizeaza prin sterilizare.

Sterilizare: este un termen care merge mai departe, cuprinde eliminarea tuturor formelor de viata, intrucat uneori microorganismele ca mecanism de aparare se protejeaza prin formarea de spori si astfel isi asigura supravietuirea, putand se se sustraga metodelor de dezinfectare. Prin urmare, este definit ca orice proces cu capacitatea de a inactiva toate microorganismele.

Sterilizarea are ca obiectiv principal prevenirea ca microorganismele sa dea nastere unei infectii la persoanele care au fost in contact. In practica, este foarte greu de demonstrat ca toate formele de viata au fost eliminate dintr-un mediu sau obiect, motiv pentru care sterilizarea este luata in considerare atunci cand probabilitatea de a gasi un microorganism viu este <1%

Diferenta dintre bacterie si virus

Bacterii

Ele se transmit de obicei de la persoana la persoana, prin contactul cu materiale in stare proasta sau prin consumul de alimente sau apa contaminate. Sunt germeni unicelulari care se inmultesc rapid. Pot emite toxine, care sunt substante chimice nocive care pot provoca boli.

Unii dintre acesti agenti sunt intotdeauna infectiosi, altii doar in functie de zona in care se gasesc. Exista bacterii ale intestinului, precum Escherichia coli, care atunci cand se dezvolta in alt loc pot provoca boli.

– Virus

Marea majoritate a acestora se transmit prin aer, adica pe cale respiratorie, deoarece au neaparat nevoie sa se reproduca intr-o celula, motiv pentru care nu le gasim de obicei in alimente sau apa (desi unele hepatite o fac), deoarece folosesc artropode ca vectori, adica ca vehicul de transmitere: tantari, muste, capuse etc.

Cum sa le eviti?

Un factor decisiv atunci cand vine vorba de evitarea aparitiei acestor virusi si bacterii este utilizarea unor lampi uv sterilizatoare combinata cu implementarea unei serii de obiceiuri precum efectuarea unui proces corect de preparare si manipulare a alimentelor si igiena adecvata a mainilor si a mediului nostru.

Pe de alta parte, nu putem uita de vaccinuri, care sunt si ele un instrument cheie atunci cand vine vorba de prevenirea aparitiei multora dintre aceste microorganisme.