Nu sunt mulți cei care știu că România este unul dintre cei mai importanți producători de vinuri din Europa și chiar daca nu se poate lupta cu rivali mai mari precum Franța sau Italia, în țara noastră se produc numeroase vinuri de înaltă calitate.

Există peste 600 de crame

 În 2008 existau numai 25 de crame care operau în România, însă în prezent există peste 600. S-au făcut investiții masive în tehnologie, astfel că în ziua de azi sunt produse vinuri care se comercializează în întreaga lume.

O istorie bogată în producția vinului

 România și vinul sunt asociate încă de pe vremea romanilor, atunci când soldații erau obligați să păzească beciurile în care se păstra băutura. De peste 2000 de ani vinurile romanesti și-au găsit împătimiții.

Prima universitate cu specializarea în viticultură

 Poate că Școala Generală Agrară nu spune multe, însă de Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad s-ar putea să mai fi auzit. Aici au fost plantate primele vii în 1857, iar în 1864 a fost înființată specializarea în viticultură, ceea ce a schimbat considerabil producția vinurilor în România.

DOC și DOCG

 Atunci când cumperi un vin te poți orienta după unul dintre aceste două certificări care atestă faptul că produsele sunt de calitate. Mai precis, strugurii sunt crescuți într-o anumită regiune folosind anumite metode viticole, respectând mai multe reguli.

Aligote – unul dintre cele mai speciale soiuri de struguri albi

Originar din Franța, acest soi de struguri a fost adus în România de către imigranții care au trăit o vreme în vestul Europei. Strugurii sunt întâlniți adesea în cramele din nordul Moldovei și sudul Transilvaniei, fiind populari datorită faptului că dau viață unor vinuri cu adevărat speciale.

Care sunt cele mai plantate soiuri de struguri în România?

 Feteasca Albă este un soi de struguri autentic românesc după Chardonnay. Pielea subțire și aciditatea ușoară sunt două dintre principalele calități ale acestuia, iar strugurii se culeg, de regulă, devreme pentru a da viață unor vinuri aromate, proaspete, cu note de citrice și pere. În funcție de regiunea țării în care se cultivă strugurii, vinurile produse pot fi foarte diferite, de la răcoritoare și proaspete, la bogate și intense.

Dacă ești în căutarea unui vin bun autentic românesc, atunci Feteasca Albă din gama Budureasca Clasic poate fi exact ceea ce îți doreai. Se laudă cu o culoare galbenă deosebită și un miros cuceritor de pere și piersici. Gustul este o adevărată plăcere, iar aciditatea proaspătă asigură o experiență de vis la fiecare pahar. Acesta este un vin care se poate servi alături de diferite preparate, de la cele din pește și legume, la cele din piept de pui sau brânzeturi, temperatura sa ideală fiind între 10 și 12 grade.

România a inventat vinul spumant rose?

 Cu siguranță, oricine știe de șampanie și prosecco, dar câte persoane cunosc faptul că în România s-a produs pentru prima data spumant rose? Ioan Manu făcea parte dintr-o familie de nobili și este cel care în 1872 a produs primul spumant rose în crama sa din Transilvania.

A devenit rapid un succes, ceea ce a îmbunătățit reputația României în materie de vinuri, iar astăzi există peste 100 de crame care produc vin spumant în țara noastră și care sunt exportate în toată lumea. Poți descoperi spumantul Shine Rose din gama Budureasca dacă îți dorești o băutură răcoritoare perfectă pentru această vară. Cucerește prin culoarea sa roz deschis, prin aromele sale fructate, pline de prospețime, dar și prin versatilitatea sa la capitolul asocieri culinare.

Îl poți comanda din magazinul online al Cramei Budureasca!